Blog: Einde van een droge en warme zomer

07-09-2018    08:00   |    Goedemorgen

Arne van Aalst, sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs, schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

We kunnen nu al spreken van een voor Nederland fantastische zomer. Maar die ongekende warmte en droogte kenden ook een keerzijde. Zelfs premier Rutte ging zich bemoeien met de watergift van onze gazonnetjes, het was dus blijkbaar menens.

De vraag is of we, zoals door klimaatdeskundigen wordt voorspeld, meer van dit type zomers gaanmeemaken. Als dit zo is dan moet er in mijn ogen nogal wat veranderen. Zo kunnen we bijvoorbeeldrassen veredelen die tegen langdurige droogte kunnen en mogelijk in een zoutere omgeving zoals nu hetgeval is in het Zeeuwse met de optrekkende ‘kwel’.

Nederland kan zich nog meer gaan onderscheiden op het veredelingsvlak, daar ben ik van overtuigd! Interessant vond ik daarnaast de discussie die werd opgestart vanuit de boeren richting de retail tenaanzien van de afgesloten contracten voor aardappelen.

Veel telers werken met contracten met daarinvastgestelde prijzen, achteraf dit openbreken om nog tot betere condities te komen is in mijn ogen eenheilloze weg. Zie hier het failliet van de bestaande wijze van met elkaar zaken doen. De boer of tuinder trekt altijd aan het kortste eind. De supermarkten wordt dan verweten (te) lage prijzen terug te geven.

Is dat waar of moeten we op zoek naar een nieuwe manier van zaken doen met elkaar waarbij vraag en aanbod meer met elkaar in evenwicht komen? Wat vindt de sector er zelf van? Wat vindt u daarvan? Met wijzen naar elkaar schiet niemand iets mee op. De consument is bereid een eerlijke prijs te betalen voor de prachtige producten die we als sector maken. Nu nog een 'faire' geldverdeling, noem het 'fairshare'.

De vraag is zoals altijd: "wie pakt de handschoen op?" Wat kunnen standsorganisaties als LTO/Glaskracht betekenen?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Er is er weer eentje jarig!

Onze fotograaf Glenn is jarig. Niet dat hij veel tijd heeft om jarig te zijn, want hij moet KAS Magazine opmaken. Die gaat immers maandag...