Blog: De garnaal die in slaap valt, gaat mee in de stroming

19-06-2019    09:00   |    Goedemorgen

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is salesmanager tuinbouw bij Van Iperen. Van Vliet schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De definitie van het woord ‘focus’ luidt volgens de Dikke Van Dale: ‘het zich concentreren op één bepaald punt’.

Focus zorgt ervoor dat je je energie richt op een doel om dat doel te behalen. Maar het werkt alleen als je je concentratie goed kunt vasthouden. Concentratieproblemen zijn echter aan de orde van de dag in deze maatschappij waarin wordt verwacht dat we te veel ballen in de lucht houden. Mensen worden bang om fouten te maken en de controle te verliezen. Hoe houden we focus met de grote hoeveelheid aan prikkels die we dagelijks krijgen? Wie kan zijn aandacht nog vasthouden bij het lezen van een goed boek? 

Ook voor bedrijven is het belangrijk om focus te hebben om nieuwe doelen te behalen. 

In 2005 kocht Van Iperen de fabriek Euroliquids en werd daardoor, naast logistiek dienstverlener, een producent van vloeibare meststoffen voor allereerst de tuinbouw en in later stadium ook de akkerbouw. Een achterwaartse ketenintegratie. Met het ontzorgen van telers door technische adviezen van onze groeispecialisten ontstond een waardevolle driehoek van productie, levering en advisering. 

Door schaalvergroting en de, mede daardoor, toenemende vraag naar technische kennis bij telers zien we dat de menselijke component van de driehoek, de groeispecialist, steeds belangrijker wordt. De vent maakt immers de tent. Focus is daarin belangrijk om met passie en concentratie de dagelijkse uitdagingen in de teelten bij onze klanten te lijf te gaan! 

En die uitdagingen zijn er. De knelpunten worden groter, de medicijnkast kleiner. Het kennisniveau moet omhoog. Aan ons de taak om die technische knelpunten in de teelt op te pakken en ons te ontwikkelen op het gebied van het voeden, versterken en beschermen van gewassen bij onze telers.

Want de specialist of teler die in slaap valt, wordt meegenomen door de stroming en staat dan stil. En stilstand is achteruitgang, nietwaar?

Blijven bewegen dus…

Steeds opnieuw vernieuwen, praktijkgericht onderzoek doen en samen met onze telers een stap verder komen dat is onze focus.


Reacties (1)

Jola at 19.06.2019

Geweldige blog! Het is heel leuk om te lezen. Ik wacht ongeduldig op meer.
Kan ik gebruik maken van een fragment van jouw blog? Www.wiebelter.info/blog

Reageer op dit bericht

Meer nieuws