Blog: Balans?

20-06-2019    09:49   |    Goedemorgen

Een blog van Thijs Jasperse voor Goedemorgen. Jasperse is directeur en partner van Florpartners.

Ray Dalio is miljardair en oprichter van ’s-werelds grootste hedgefonds Bridgewater. ‘Ik ben een kapitalist’, stelt hij in het FD van 15 juni. Dat verbaast u waarschijnlijk niet. Maar dan voegt hij eraan toe: ‘Ik denk dat het kapitalisme kapot is’. Tussen 1975 en 2017 verdriedubbelde het Amerikaanse BBP. Tijdens diezelfde periode stagneerden de uurlonen van de meeste Amerikanen of daalden zelfs. 40% van de Amerikanen kan nu geen onverwachte uitgaven doen van $ 400. Een kleine elite heeft vrijwel alle winst vergaard. 

Abigail Disney, nazaat van Walt Disney, vindt het onbestaanbaar dat topmanagers in de US 254 keer meer verdienen dan de gemiddelde werknemer. Dalio stelt dat het kapitalisme het beste stelsel is maar dat de huidige situatie leidt tot een spiraal van groeiende ongelijkheid in inkomen, welvaart en kansen. Met als gevolg gevaarlijke sociale en politieke spanningen. De balans is zoek. Echte kapitalisten weten uit welbegrepen eigenbelang dat balans in de samenleving essentieel is.

Balans dus. Ook in onze sector is dat essentieel. Het spel van vraag en aanbod zoekt als vanzelf naar balans (zonder die overigens ooit te vinden). De markt corrigeert continu met haar onzichtbare hand. Dat zijn we gewend. Maar blijft dat ook zo? Minder maar steeds grotere spelers in elke schakel van de keten. Zij veranderen de marktstructuur en op termijn ook de sociale structuur in de typische tuinbouwgebieden. We zijn gewend aan grote gelijkheid in de tuinbouw. Grote en kleine bedrijven kunnen samenwerken in coöperaties. Ook hechte (familiaire) banden tussen werkgevers en werknemers in de tuinbouwgebieden. Brokkelt de solidariteit af?  Kennen wij in de tuinbouw over 30 jaar oligarchen zoals in Rusland? Raken we dan in onbalans? Of is het juist goed dat we hele grote en krachtige spelers hebben die net zo sterk zijn als de grote retailers en de veredelingsbedrijven?

Op GreenTech is het nieuwe standaardwerk Plant Empowerment gepresenteerd. Basis is het natuurlijk gedrag en de fysiologie van de plant gebaseerd op honderdduizenden jaren ‘ervaring’ die in de genen van de plant zit.  De natuurlijke weerbaarheid van de plant is gekozen als uitgangspunt. Vervolgens benutten we alle technologie die denkbaar is. Een prachtige balans.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister KAS Live! terug

Gisteren de uitzending van KAS Live! op Paprika Tasty Radio gemist? Je kunt 'm nog een keer rustig...