Meer LED voor Redgrow

Meer LED voor Redgrow

Signify voorziet Redgrow in Belgie opnieuw van LED-groeibelichting. Na een aantal jaren succesvol telen met een combinatie van SON-T en Philips GreenPower LED interlighting, maakt Redgrow de vervolgstap naar een lichtinstallatie van 295 µmol/m2. Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen is gekozen voor de Philips GreenPower LED toplighting compact (TLC). Met de TLC was het voor Redgrow eenvoudig overstappen van de bestaande SON-T installatie naar LED, en kunnen ze jaarrond tomaten telen.

In 2019 heeft Redgrow al de overstap gemaakt van enkel SON-T belichting naar een hybride combinatie met Philips GreenPower LED interlighting. Daarmee werd meteen het lichtniveau verhoogd van 180 µmol/m2 naar 255 µmol/m2. “Gezien de energieprijzen aan het stijgen waren en we wisten dat we de SON-T weinig gingen gebruiken, hebben we het aantal gebruiksuren van de interlighting verhoogd. Daardoor hebben we meer uren met de interlighting kunnen draaien dan met de SON-T” zegt Alain Moortgat. “We zijn teeltjaar 2021-2022 ongeveer uitgekomen op 1000 uren SON-T en 2000 uren interlighting. Vorig jaar was dat een stuk meer. Met de lage gasprijzen kwamen we toen uit op 2000 uren SON-T en 3000 uren interlighting. De gasprijzen zijn ondertussen verder gestegen. De gestegen gasprijzen kunnen mogelijk het teeltplan komend seizoen gaan beinvloeden. Momenteel gaan we nog belichten met de LED installatie en zal de SONT-T nog maar nauwelijks gebruikt worden.”

Wel ziet Alain een verschil in het snoeien door het verlagen van de lichturen: “Door de hogere energieprijzen en minder belichtingsuren, moesten we wel op 3 tomaten snoeien. Sinds januari zijn we terug op 4, en aan het einde van de teelt, lieten we er gewoon bijna alles aan zitten, dus tot aan 6 tomaten. We hebben onze nieuwe teelt geplant begin augustus en zijn vanaf half september aan het oogsten.”

Alain Moortgat en zijn vrouw leiden samen het bedrijf Redgrow vlakbij Antwerpen in België, en geven graag een inkijkje in hun kas. Redgrow teelt het ras Matinaro wat op kleur wordt geoogst. “We merken dat de interlighting de tomaten heel erg stimuleert. Ik ben zeer tevreden over hoe de planten de winter uit zijn gekomen.” Om de piek in juni en juli door te komen heeft Redgrow gekozen om een vochtsysteem te installeren en een klein beetje meer vocht te geven aan de lucht. “Dan hebben de planten het toch iets makkelijker.”

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie