De beste teeltstrategie in een vertical farm?

De beste teeltstrategie in een vertical farm?

Vertical farming betekent: telen in een volledig gecontroleerde omgeving met minimaal ruimtegebruik en zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het is een veelbelovende oplossing voor de voedselproductie in veel regio’s en voor veel toepassingen. Maar wat is de beste teeltstrategie in zo’n vertical farm? Dat onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research. Voor sla is een groeimodel in ontwikkeling.

Er is in Nederland al veel kennis en expertise op het gebied van vertical farming. Die kennis en expertise zijn echter zeer versnipperd. Hierdoor ontbreekt het de sector aan voldoende (internationale) slagkracht. Het project Fieldlab Vertical Farming Zuid-Holland zorgt voor bundeling op één centrale locatie. Het Fieldlab kent vier werkpakketten: Marktmarketing en Vraagarticulatie, Innovatie en Demonstratie, Educatie en Training en Business Accelerator. WUR is bij een aantal werkpakketten betrokken.

WUR onderzoekt bijvoorbeeld wat de beste teeltstrategie is in een vertical farm. Voor veel gewassen in de kas bestaan al zogenaamde groeimodellen: hiermee kunnen de effecten van bepaalde teeltmaatregelen worden voorspeld. Het teeltklimaat in een vertical farm is echter voor een groot deel niet vergelijkbaar met een kas. Er zijn immers geen invloeden van buitenaf, en omdat er geen luchtramen zijn, blijven energie en water binnen de teeltruimte behouden.

Op basis van een bestaand groeimodel voor sla in kassen ontwikkelt WUR een teeltmodel voor een vertical farm. Dit model zal ook de kwaliteit van het gewas als output meenemen. Een vertical farm is zeer geschikt voor het produceren van gewassen van topkwaliteit: bijvoorbeeld verdroogde bladranden zijn daarbij dus niet wenselijk.

Of vertical farming daadwerkelijk rendabel is, hangt af van lokale omstandigheden, zoals de grondprijs en de energieprijs. Daarom zal het groeimodel gekoppeld worden aan een bedrijfseconomisch model, eveneens ontwikkeld door WUR. Dat zal gebeuren in het vervolg van het Fieldlab, dat een nieuwe financiële impuls heeft gekregen van het EFRO en de Provincie Zuid-Holland.

Het Fieldlab Vertical Farming wordt mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland. Meer informatie: https://fieldlabverticalfarming.com.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie