Versheid tomaat sneller en betrouwbaarder meten

Versheid tomaat sneller en betrouwbaarder meten

Het bewaken van de productkwaliteit is essentieel om voedselverspilling in de groenten- en fruitketen tegen te gaan. Versheid en houdbaarheid van groenten en fruit zijn hierbij essentieel, maar worden nog vaak gemeten met behulp van subjectieve en destructieve methodes. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) onderzoeken hoe door sensoren en beeldverwerking de versheid en houdbaarheid van bijvoorbeeld een tomaat te meten én te voorspellen is.

Er is een aantal product eigenschappen die een grote impact hebben op de kwaliteit van een tomaat: het suikergehalte (de ‘brix’), het zuurgehalte, de stevigheid en de sappigheid. Deze eigenschappen zijn objectief te meten door in een laboratorium destructieve metingen uit te voeren. WUR onderzoekt de potentie van een non-destructieve methode met hulp van sensoren en beeldherkenning, bijvoorbeeld met een mobiele scanner. Hierdoor kan in de naoogst-fase de versheid en houdbaarheid van een tomaat snel, objectief en betrouwbaar bepaald worden. Bovendien hoeft de tomaat niet beschadigd te worden, en kunnen meer vruchten in korte tijd geanalyseerd worden.

Modellen voor de versheid en houdbaarheid
In het project wordt eerst bepaald hoe de producteigenschappen gerelateerd zijn aan de versheid en de houdbaarheid. De ene tomaat is immers de andere niet: sommige rassen hebben een verschillende versheid. Daarom wordt in het project een brede range van rassen gemeten. Tijdens de metingen worden de trostomaten objectief gemeten door sensoren en beeldherkenning en parallel worden de trossen vergeleken met de oordelen van experts en consumentenpanels. Op basis hiervan ontwikkelt WUR modellen voor het bepalen van de versheid en de houdbaarheid.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meest gelezen