Project autonome sturing 'in spannende fase'

Project autonome sturing 'in spannende fase'

Wageningen University & Research (WUR) business unit Glastuinbouw plantte onlangs in het kader van het AGROS-project drie komkommergewassen. De teelt van deze gewassen wordt op verschillende manieren aangestuurd: in één kas worden operationele beslissingen genomen door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen, terwijl de andere twee kassen op afstand worden aangestuurd door een op een mechanistisch model gebaseerde Digital Twin en een algoritme voor kunstmatige intelligentie op basis van Reinforcement Learning.

Glastuinbouw speelt een belangrijke rol in de productie van verse en gezonde producten het hele jaar door. Momenteel wordt de tuinbouwsector geconfronteerd met een aantal uitdagingen. Een belangrijke is de beperkte beschikbaarheid van hooggekwalificeerd en ervaren personeel dat alle aspecten van het productiesysteem kan overzien. Andere uitdagingen zijn de stijgende kosten van hulpbronnen, zoals elektriciteit, aardgas, CO2 en meststoffen. De toenemende complexiteit van het productiesysteem maakt de stap naar een meer datagedreven aanpak noodzakelijk. Het publiek-private samenwerkingsproject AGROS wil een 'autonome kas' realiseren waarin de teelt op afstand wordt bestuurd door intelligente algoritmen. Geavanceerde, niet-invasieve sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen managementbeslissingen om tot een rendabele teelt onder objectieve en duurzame criteria te komen.
Twee benaderingen voor autonome kasbesturing

"De afgelopen twee jaar is in het AGROS-project gewerkt aan de bouwstenen om zo'n autonoom gestuurde teelt in komkommers te realiseren. We bepaalden een minimum aantal plantkenmerken die essentieel zijn in de besluitvorming voor gewasbeheer en klimaatbeheersing. Samen met consortiumpartners hebben we commercieel beschikbare sensoren geselecteerd en uitgebreid getest in eerdere komkommerproeven. Voor de kenmerken die nog niet automatisch konden worden gemeten, zoals het aantal nieuw gevormde komkommerbladeren, hebben we vision-technologie ontwikkeld die momenteel wordt gevalideerd", verklaart Anja Dieleman, AGROS-projectleider en onderzoeker bij de WUR business unit Glastuinbouw.

Lees hier meer over het project

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meest gelezen