Proef Grodan en Signify met energiezuinig telen

Proef Grodan en Signify met energiezuinig telen

Grodan, de wereldleider in het leveren van innovatieve, duurzame steenwolgroeimedia-oplossingen voor de professionele tuinbouwsector, en Signify, de wereldleider in verlichting, zullen hun partnerschap voortzetten en samenwerken aan een onderzoeksproef bij Botany, Nederland, om de tomatenteeltstrategie verder te verfijnen en vooruitgang te blijven boeken in duurzame teelt. De proef begon in september 2023 en zal de principes van energiezuinig telen onder volledig dimbare LED-lampen van Philips.

De nadruk zal liggen op de transpiratie van de planten en de opname van voedingsstoffen in een afdeling van 260 m2 uitgerust met actieve luchtontvochtiging. De strategie van dit jaar is gebaseerd op de kennis die is opgedaan tijdens de succesvolle tomatenproef van Signify vorig jaar. Door de verwachte gewasontwikkeling en -prestaties te modelleren, verwachten zowel Grodan als Signify de warmtevraag tot 40% te kunnen verminderen door de lampen te dimmen op basis van de gewasbehoeften, de energieprijzen en de lichtomstandigheden buiten.

“Samenwerken met de juiste partner kan onderzoek naar nieuwe hoogten tillen, en wij bij Signify zijn verheugd om op dit traject met Grodan samen te werken. Na het uitvoeren van succesvolle tests gedurende het belichtingsseizoen 2022, waarin we ons concentreerden op lichtplanning en -spectra, realiseerden we ons dat er moet meer moet worden gedaan om te definiëren hoe een LED-wintergewas over vijf jaar kan worden geteeld. Deze proef zal dienen als een showcase voor de Benelux-markt." zegt Erik Stappers, Plantspecialist Groenten & Fruit bij Signify. "De combinatie van 2 watergiftbehandelingen en de toepassing van actieve ontvochtiging zal veel informatie opleveren over hoe de planten presteren en gestuurd kunnen worden onder deze omstandigheden. We weten dat deze manier nog niet gebruikelijk is in de praktijk, maar we zien een duidelijke behoefte aan meer bewijs en kennis bij onze klanten over hoe we de warmtevraagin LED-gewassen kunnen verminderen. Ons doel is om 40% te besparen op de warmtevraag vergeleken met de huidige praktijk."

Grodan en Signify gaan samenwerken met andere leveranciers in de sector (BASF Groentezaden, Ridder, Normec Groen Agro-Control en Wireless value) om evenementen voor kennisoverdracht te organiseren en content te creëren tijdens de teeltperiode en om onze gezamenlijke kennis te delen met telers en andere belanghebbenden.

Het tomatenras dat voor de proef in 2023 is gekozen, is de TOBRFV-resistente tros cherry cv Vitalion van BASF Groentezaden. De dimbare Philips GreenPower LED toplighting compact wordt aangestuurd door Ridder Climate computer. Nutriënten- en opnameanalyse wordt uitgevoerd door Normec Groen Agro Control. Sensoren van Wireless Value zullen worden gebruikt om de impact op de plantengroei te begrijpen en te bepalen. Ten slotte zijn Grodan-matten en GroSens-sensoren geïnstalleerd om gegevens te verzamelen en de irrigatiestrategie te optimaliseren.

"Grodan begrijpt dat energiezuinig telen geen trend is, maar nu de norm is en dat er nieuwe teeltoplossingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat we hoge opbrengsten van hoge kwaliteit kunnen blijven produceren", zegt Andrew Lee, Knowledge Manager bij Grodan. “We hebben lagere buistemperaturen, minder energie-input en met de LED-lampen 40% minder stralingswarmte. Dit alles zorgt ervoor dat de transpiratie in het gewas lager is, vooral in de wintermaanden. We moeten de beheerstrategieën voor de wortelzone aanpassen en gedetailleerder monitoren; niet alleen de start- en stoptijden van de irrigatie en de elektrische geleidbaarheid van het irrigatiewater, maar ook de balans van de verschillende voedingselementen. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe proeven niet alleen het belang van wortelzonebeheer bij energiezuinige teelt zullen onderstrepen, maar ook zullen leiden tot nieuwe manieren om de teeltpraktijken te verbeteren, wat uiteindelijk de bedrijfsresultaten van onze klanten zal verbeteren en zo de efficiëntie en winstgevendheid zal verhogen.”

“Bij Botany BV begrijpen we het belang van baanbrekend onderzoek. We zijn verheugd om proeven te organiseren die innovatieve manieren van denken ondersteunen, zoals die worden gepresenteerd door Grodan en Signify. De bevindingen van deze proeven zullen worden ondersteund door solide datasets afkomstig van onze ultramoderne faciliteit, die telers extra gemoedsrust moeten geven, waardoor ze vertrouwen krijgen in hoge opbrengsten met een lagere energie-input”, aldus Maarten Vliex, Managing Director. Plantkunde.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie