Knelpunten uitgangspunt vervolg 'LED in tomaat'

Knelpunten uitgangspunt vervolg 'LED in tomaat'

De drukbezochte bijeenkomst over LED in tomaat, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland binnen het programma Kas als Energiebron, werd eind mei gestart met een toelichting door Delphy over de onderzoeken in de afgelopen vijf jaren en de huidige stand van zaken. Wageningen University & Research gaf een antwoord op de vraag hoe om te gaan met het gemis van stralingswarmte in de teelt onder LED. Daarnaast leverde de bijeenkomst input voor vervolgonderzoek.

Het overzicht van het onderzoek bij Delphy ziet er als volgt uit:

  •     2018 – 2020 Hybridebelichting (SON-T en LED);
  •     2020 – 2021 Omschakeling naar Full-LED;
  •     2021 – 2022 Aangepast LED-spectrum (blauw, groen, FR toegevoegd);
  •     2021 – 2023 Aangepast LED-spectrum en tweede spectrum ernaast getest

Er zijn geen herhalingen van de proeven uitgevoerd, het zijn meer demonstratieprojecten. Wel heeft continu een strategie-aanpassing plaatsgevonden. Hierbij zijn nieuwe kastechnieken (onder andere meerdere schermen en actieve ontvochtiging) en is voortschrijdend inzicht toegepast.

Uit de projecten blijkt dat er grote stappen kunnen worden gemaakt op het reduceren van (fossiele) energiegebruik. Er is een aantal aspecten dat opvalt. Zo is het opmerkelijk dat er een toename was van activiteit van de hommels onder witte LED’s onder gesloten scherm. In de laatste onderzoeken werd gekeken naar de dimbaarheid van de LED. Daarbij viel het op dat tijdens het dimmen de kastemperatuur daalt en er tegelijkertijd een lichte stijging van de temperatuur onderin het gewas plaatsvindt. Verder zijn er nog stappen te maken om het ontvochtigen en de verdamping te optimaliseren, meer inzichten te krijgen in de nutriëntenopname en miszettingen en wankleur van de vruchten te voorkomen.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie