Drone controleert razendsnel grassoorten

Drone controleert razendsnel grassoorten

Veredelaars die een nieuwe variëteit hebben ontwikkeld, moeten die voor de marktintroductie laten controleren. Dat gebeurt door instanties als Naktuinbouw. De gewasexperts kijken daarbij naar tientallen eigenschappen van het gewas. Dat is zeer arbeidsintensief. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt of een deel van die controle bij Engels raaigras gedaan kan worden door drones.

Engels raaigras is een veelgebruikt gewas voor gazons en als veevoer in weilanden. Er bestaan zo’n 1.200 variëteiten van het gewas, en er komen er jaarlijks tientallen bij. Die nieuwe variëteiten moeten voor de marktintroductie gecontroleerd worden door een onafhankelijke instantie, zoals in Nederland door Naktuinbouw.

Nieuwe variëteiten worden gecontroleerd op onderscheidenheid van bestaande variëteiten, uniformiteit binnen verschillende graspollen, en stabiliteit over meerdere voortplantingscycli. Om deze eigenschappen vast te stellen wordt iedere variëteit gescoord op 22 kenmerken, waaronder de omvang en hoogte van een graspol, de lengte en breedte van het vlagblad, tijdstip van doorschieten, en diverse kenmerken van de stengels.

Vraag naar meer technologie
Voor een aantal van deze waarnemingen trekken gewasexperts het veld in, gewapend met een tablet en een digitale meetlat. Ondanks dat individuele metingen op deze wijze maar weinig tijd in beslag nemen, gaat het om enorme aantallen. Per variëteit moeten deze metingen namelijk uitgevoerd worden op 60 verschillende graspollen en naast de nieuwe variëteiten zijn er tevens enkele honderden referentievariëteiten. Al met al gaat het dus jaarlijks om vele tienduizenden handmatige waarnemingen, alleen al voor Engels raaigras. Dit maakt het werk zwaar en repetitief, waardoor het steeds moeilijker wordt nieuwe mensen met de juiste expertise te vinden.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie