Betere slawortels door nanobubbles Moleaer

Betere slawortels door nanobubbles Moleaer

Het Belgische onderzoeksinstituut Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) heeft een proef uitgevoerd op twee slarassen, Fairly (Enza) en Alyssa (Rijk Zwaan), geteeld op water. Ze vergeleken drie opgeloste zuurstofconcentraties (DO) van 6, 13 en 15 ppm. De verhoogde zuurstofconcentraties van 13 en 15 ppm werden verkregen door het water te verrijken met pure zuurstof (99,9% O2) nanobubbles met behulp van een Moleaer nanobubble-generator.

Het bestrijden van wortelziekten, veroorzaakt door pathogenen in het water als Pythium en Phytophthora, zonder gebruik te maken van chemicaliën, is een uitdaging in de teelt op water. Als een ziekte eenmaal in het water zit, kan de uitbraak zich verspreiden in de hele teelt, wat leidt tot schade aan plantenwortels en gewasuitval.

Betere wortelontwikkeling met zuurstof-nanobubbles
Na tien dagen meldde PSKW al een duidelijk zichtbare toename in wortelontwikkeling bij de hogere zuurstofconcentraties, met de beste wortelgroei en gezondste wortels in de behandeling met 13 ppm zuurstof, voor beide rassen. De hogere temperatuur in de schone tanks van de behandeling met de hoogste zuurstofconcentratie (15 ppm) beïnvloedde de wortelontwikkeling. Hoewel wortelgezondheid en -ontwikkeling nog steeds beter waren dan in de controlegroep die niet met zuurstof was behandeld, was de wortelgezondheid minder dan in de groep die met een gemiddelde concentratie zuurstof (13 ppm) werd behandeld. De hogere temperatuur is waarschijnlijk het gevolg van een te grote nanobubble-generator voor de hoeveelheid behandeld water. Dit zal in normale teeltomstandigheden niet plaatsvinden, omdat wateropslagtanks gewoonlijk een capaciteit hebben van tenminste 20.000 liter.

Er is veel bewijs dat hogere niveaus van zuurstof in het water de wortelgroei en -gezondheid bevorderen in sla en andere gewassen. Wanneer de zuurstofconcentratie van irrigatiewater wordt verhoogd, zijn de wortels gezonder en groeien sneller. Dit maakt de wortels weerbaarder tegen infectie met wortelziekten als Phytophthora cryptogea. Bovendien draagt een hoge zuurstofconcentratie bij aan het beperken van de verspreiding van Phytophthora cryptogea, aangezien volgens de literatuur een hoge zuurstofsaturatie de vorming van sporen in het water remt.

Hoewel het normaal is dat de zuurstofniveaus lager worden verderop in de goot, hadden de planten aan het eind van de goot nog steeds een hogere O2-concentratie dan die waar geen zuurstof-nanobubbles werden toegevoegd aan het water. Daarbij was er geen verschil in plantgewicht, dus de planten bij de inlaat en uitlaat hadden hetzelfde gewicht, een verbetering ten opzichte van standaard omstandigheden, waarbij planten bij de uitlaat gewoonlijk een lager gewicht hebben dan die bij de inlaat.

Voordelen gezien door de teler
Ben Vanvoorden, wetenschappelijk onderzoeker bij het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) in België, zegt: “De nanobubble-technologie is een efficiënte manier om zuurstof op te lossen in het irrigatiewater en het daarin opgelost te houden. Dit is zichtbaar in meer en gezondere wortels”. Bij het vergelijken van verschillende methoden om zuurstof in het water over te brengen, toonden zuurstofmetingen bij tien verschillende slatelers aan dat Moleaer’s nanobubble-technologie de efficiëntste manier is om zuurstof in het water te introduceren en, in het bijzonder, om de zuurstof zo lang mogelijk in het water opgelost te houden. Dit werd aangetoond tijdens diverse bezoeken door PSKW aan slatelers die gebruik maken van Moleaer’s technologie. Dit effect van het stabiliseren van DO-niveaus met nanobubbles wordt ook bevestigd door Moleaer’s eigen R&D-laboratorium en biedt extra voordelen vergeleken met andere oxygenatie-technieken die niet gebaseerd zijn op het genereren van nanobubbles, zoals meer efficiëntie in de overdracht van zuurstof, vermindering van pathogenen in het water, en het schurende effect van de nanobubbles, wat helpt het irrigatiesysteem schoner te houden door biofilm te verwijderen.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie