Food for Thought onthult wereld achter voedsel

Food for Thought onthult wereld achter voedsel

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in deze 4-delige serie samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië̈ en de Verenigde Arabische Emiraten. De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.

Sperziebonen en avocado's uit Kenia. Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië̈ en weer terug. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem, waarin Nederland een grote rol speelt.
 
China -Achter de muur
Hoe gaat China zijn 1,4 miljard inwoners voeden? Vooral zelf, met zo min mogelijk import van voedsel.
Enorme kassen, varkens-, kippen- en zuivelboerderijen en mega productiecentra worden opgetuigd het liefst in de buurt van grote steden. China produceerde vorig jaar ongeveer 700 miljoen ton verse groenten en fruit. Bijna alles voor zijn eigen bevolking. Minder dan 1% werd maar geëxporteerd naar het buitenland.  
 
China loopt voorop in de vergaande automatisering, robotisering, onbemande autootjes in de bezorging en plukrobots en landbouwdrones tot volautomatische kranen in de indrukwekkende havens. Xi Jinping vindt dat alle Chinezen melk moeten drinken en vlees moeten kunnen eten. De sterk groeiende zuivelsector vereist meer veevoer. China importeert daarvoor nu al meer dan 60% van het totale volume sojabonen dat wereldwijd wordt verhandeld. Doke Romeijn en Kadir van Lohuizen kregen unieke toegang tot de Chinese voedselindustrie waar de Chinezen de schaalvergroting met trots laten zien.
 
Food for Thought is a.s. maandag 15 april te zien om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

(Foto: vpro.nl/foodforthought / Kadir van Lohuizen)

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie