'Denkkracht gebruiken voor volgende stap in duurzaamheid'

'Denkkracht gebruiken voor volgende stap in duurzaamheid'

De Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt de komende jaren wat circulaire glastuinbouw betekent voor tuinbouwondernemingen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Club van 100; een aantal van de leden van dat initiatief zit ook in de begeleidingscommissie (bco) van het onderzoek, zoals Priva. Jan Westra, strategic business developer: “Je kunt het zien als een kwestie van goed rentmeesterschap”, zegt hij op de website van WUR.

Waarom is Priva aangesloten bij de bco van het onderzoek naar circulaire glastuinbouw?
“We zijn betrokken bij veel nieuwe ontwikkelingen, zowel in binnen- als buitenland. We werden bij het begin van het onderzoek gevraagd mee te werken, en dat doen we graag. Enerzijds omdat het voor ons interessant is om te weten waaraan andere bedrijven werken, maar vooral: duurzaamheid moet je samen oplossen. Bij Priva vinden we dat, met name grote bedrijven - van kassenbouwers tot techbedrijven - de taak hebben om een deel van hun denkkracht te gebruiken voor de volgende stap in duurzaamheid.”

Hoe werken jullie zelf aan een circulaire glastuinbouw?
“Wij zijn vooral actief op het gebied van regelinstellingen. Met de juiste regelinstellingen zijn grote besparingen mogelijk. Dat zien we eveneens in de utiliteitsbouw, waar Priva ook actief is. In de gebouwautomatisering zijn enorme energiebesparingen mogelijk, tot wel 40%. De kunst is dat te vertalen naar een kas, want een kas is veel complexer dan een gebouw. Maar het gaat niet alleen om energie, ook als het gaat om water en meststoffen zijn grote besparingen mogelijk. Daar willen we aan bijdragen.”

Wat is de oorsprong van die ambitie?
“De visie Sustainable Urban Delta van onze CEO Meiny Prins is leidend. Haar visie draait om de vraag: hoe kunnen we gebieden verduurzamen, wereldwijd? Deze diepgewortelde visie geeft Meiny een enorme drive, mede daardoor werd ze in 2009 Zakenvrouw van het Jaar. Ze zet zich in voor gehele sector en voor een duurzame wereld. Je kunt het zien als een kwestie van goed rentmeesterschap.”

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie