DGD ziet behoefte aan verdere krachtenbundeling

DGD ziet behoefte aan verdere krachtenbundeling

Door de opkomst van nieuwe spelers met veel kapitaal en nieuwe businessmodellen wordt de noodzaak om als Nederlands cluster samen te werken steeds groter. Dutch Greenhouse Delta wil de internationalisering van de Nederlandse tuinbouwsector leiden.

Joep van den Bosch, bestuurslid van Dutch Greenhouse Delta (DGD), erkent de essentiële rol van DGD om de krachten te bundelen en gezamenlijke groei als sector internationaal mogelijk te maken. DGD is een krachtige organisatie die de kracht van de Nederlandse tuinbouwsector vertegenwoordigt. Wij zijn opgericht om de Nederlandse tuinbouw wereldwijd te promoten, door het gehele tuinbouw ecosysteem van Fork2Farm aan te bieden. Dit ecosysteem bestaande uit wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en overheid wordt beschouwd als uniek in de wereldwijde tuinbouwsector. Het stelt Dutch Greenhouse Delta en haar partner in staat om kansen in veelbelovende regio's, zoals China, India en de Golfregio, te identificeren en te benutten. Voedselzekerheid en voedselveiligheid staan hoog op de strategische agenda van deze regio's en duurzame en efficiënte lokale voedselproductie is hun topprioriteit.

Het team van DGD
Het team van Dutch Greenhouse Delta bestaat uit acht personen en beschikt gezamenlijk over veel ervaring, kennis en een uitgebreid netwerk in de internationale tuinbouwsector. We hebben lokale vertegenwoordigers in China, India en de Golfregio die nauw samenwerken met senior ervaren adviseurs in Nederland. Onze aanpak met deze zogenaamde tandems maakt ons uniek en stelt ons in staat effectief en tijdig te handelen in onze focusregio's. Vanuit ons kantoor in het World Horti Center, het kennis- en innovatiecentrum voor de internationale glastuinbouw, worden de kernactiviteiten waaronder marketing en communicatie uitgevoerd. Het vertrek van Michiel F van Ginkel als CEO later dit jaar, verandert niets aan de missie en inzet van DGD om de Nederlandse tuinbouw in het buitenland te promoten. Wij blijven vasthouden aan onze ambitie om bij te dragen aan de voorziening van gezond, betaalbaar, voedzaam en veilig voedsel dat duurzaam en lokaal is geproduceerd. Wij zijn ervan overtuigd dat wij door het aanbieden van een totaaloplossing, in termen van tuinbouwtechnologie, management (begeleiding) en kennisoverdracht, landen kunnen ondersteunen om meer zelfvoorzienend te worden.

Samenwerking met overheidsinstanties en de industrie
Om de wereldwijde uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid en -veiligheid aan te pakken, is een nauwe samenwerking tussen overheidsinstanties en een stichting van bedrijven zoals DGD onontbeerlijk. Het netwerk van DGD opent deuren die voor individuele bedrijven gesloten zouden blijven. Op het moment hebben meer dan twintig toonaangevende bedrijven zich aan DGD verbonden en werken zij samen om de grote en complexe projecten van morgen te realiseren. Van zaadbedrijven, biologische bestrijding en groeimedium tot technologiebedrijven gespecialiseerd in kassen, klimaatbeheersing, schermen en irrigatie; het cluster presenteert alle expertise die nodig is om lokaal duurzaam te telen.
DGD werkt ook intensief samen met andere brancheorganisaties en collectieve initiatieven in Nederland zoals AVAG, World Horti Center, HortiHeroes, Innovation Quarter en Greenport West Holland. Daarnaast wordt een goede relatie onderhouden met de Nederlandse overheden waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), NL Works, en met ambassades, consulaten en landbouwraden in de focuslanden. Wouter Verhey, Landbouwadviseur op de Nederlandse Ambassade in China stelt: ''DGD is een belangrijke partner voor ons als ambassade. Zij spelen een centrale rol in de tuinbouwontwikkeling in China. DGD is ook een drijvende kracht binnen de hightech kasmanagementtraining, wat in mijn ogen cruciaal is.''

Publiek-private partnerschappen
Momenteel coördineert DGD drie Partners for International Business (PIB) programma's; in China, India en de Golfregio. Deze meerjarige publiek-private partnerschappen zijn gericht op het versterken van de samenwerking tussen de landen en het bevorderen van de bekendheid van Nederlandse technologie en knowhow. Binnen deze PIB's worden programma's voor branding, promotie & matchmaking, knowledge to knowledge en lobby-activiteiten uitgevoerd. Door samen te werken met kennisinstellingen en de Nederlandse overheid kunnen toonaangevende Nederlandse bedrijven hun internationale ambities waarmaken. Tijdens de Nederlandse Tuinbouwdagen op de World Expo in Dubai afgelopen februari hebben we laten zien dat samenwerken als toonaangevende sector loont. In Dubai brachten we een energiek publiek samen van ondernemers, telers, retailers en overheidsfunctionarissen uit de VAE-regio en overtuigden hen ervan dat samenwerking de sleutel is tot het voeden van de steeds groter wordende steden.

De huidige energiecrisis in combinatie met de uitdagingen van het veranderende klimaat maakt het hedendaagse ondernemingsklimaat zwaar en onvoorspelbaar. Bij Dutch Greenhouse Delta zijn we er echter van overtuigd dat dit nog meer reden is om onze sector gezamenlijk internationaal te promoten.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie