ErfGoed zoekt testers voor nieuwe innovatieve vloer

ErfGoed zoekt testers voor nieuwe innovatieve vloer

Een efficiënte benutting van laagwaardige warmte en een optimaal microklimaat rond de plant. Dat zijn twee belangrijke voordelen van de innovatieve Airflow-vloer van ErfGoed. Het systeem - dat kan worden benut om te verwarmen en te koelen - is inmiddels dusdanig doorontwikkeld dat dit kan worden ingezet in praktijkproeven. ErfGoed zoekt daarom telers van potplanten, perkplanten en/of groenteplanten die willen testen met het systeem. Meld kje aan en ervaar welke meerwaarde het Airflow-systeem heeft voor jouw gewas en bedrijfsvoering.

Het principe van het Airflow-systeem is heel eenvoudig: er wordt kaslucht aangezogen, die door het buizenstelsel in de eb- en vloedvloer wordt geblazen. In deze slangen zitten gaatjes, waardoor de lucht in de gravellaag terechtkomt. “Via deze gravellaag wordt de lucht direct bij het gewas gebracht”, legt Cor Bremmer uit. Hij is Commercial Director bij ErfGoed. “Het systeem kan onder meer worden benut om te verwarmen. Groot voordeel hierbij is dat laagwaardige warmte - denk bijvoorbeeld aan restwarmte - op deze manier efficiënt kan worden ingezet. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing. Ook houd je de bovenkant van de vloer goed droog, wat waarschijnlijk resulteert in minder algengroei.”

Daarnaast kan de Airflow-vloer worden gebruikt om te koelen. In dit geval wordt koude lucht ingebracht en gaat er koelere, vochtige lucht langs het gewas. “Op warme dagen kun je de temperatuur in een kas hiermee naar verwachting zo’n drie graden omlaag brengen. Ook is sprake van een hogere RV, waardoor de huidmondjes van het gewas open blijven staan en de fotosynthese wordt bevorderd. En de combinatie van de lagere temperatuur en de hogere RV resulteert in een beter microklimaat rond de plant. Dit komt de gewasgroei en -kwaliteit ten goede.”

Uniforme luchtverdeling
ErfGoed voert al langere tijd testen uit met het Airflow-systeem en werkte de afgelopen periode aan een verdere doorontwikkeling van de vloer.  “Op die manier hebben we de luchtverdeling in de vloer verder weten te optimaliseren”, licht Bremmer toe. “Hierdoor is nu - net zoals bij de reguliere ErfGoedVloer- sprake van een uniform klimaat en is een gelijkmatige gewasgroei gegarandeerd. Per saldo realiseren we 4 tot 5 m3 aan luchtbeweging per vierkante meter per uur. Zonder dat sprake is van enige wind; het klimaat is rustig en stabiel. Dat is een voordeel ten opzichte van ventilatoren.”

Praktijkproeven
Met deze optimale en uniforme luchtverdeling is de Airflow-vloer klaar voor verdere uitrol in de praktijk. ErfGoed zoekt daartoe ondernemers die proeven willen doen met het systeem. Bremmer: “Zowel de proeven als de effecten zullen intensief worden gemonitord. Op die manier hopen we de meerwaarde van het Airflow-systeem verder te kunnen uitkristalliseren en te optimaliseren. En daar plukken de ondernemers die meedoen - en op termijn hopelijk de hele tuinbouwsector - de vruchten van.”

Meedoen?
Benieuwd naar de meerwaarde van het Airflow-systeem voor jouw bedrijf? Neem contact op met ErfGoed om vrijblijvend de mogelijkheden voor een proef te bespreken. Je kunt hiervoor terecht bij Machiel Paans (m.paans@erfgoed.nl of 06-22501803), Corné Verduijn (c.verduijn@erfgoed.nl of 06-26122238) of Cor Bremmer (c.bremmmer@erfgoed.nl of 06-50205171).

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie