Tijdig roofmijt uitzetten tegen trips in aardbei

Tijdig roofmijt uitzetten tegen trips in aardbei

In de bedekte aardbeienteelt kan trips veel schade veroorzaken. Daarom kiezen bedrijven al jaren voor de inzet van onze roofmijten. Met ABS-System en Amblyseius-System blijft de plaag beheersbaar, aldus Biobest.

Trips is een belangrijke plaag in de aardbeienteelt. De plaaginsecten tasten de bloemen aan, die uitgroeien tot misvormde en bronskleurige vruchten. Trips verschuilen zich graag in bladresten en onkruid. Door de teelt proper te starten en dit zo te houden, kan veel leed worden voorkomen.  

Vangplaten
Om de aanwezigheid van trips continu te monitoren, is het belangrijk om vanaf de start vangplaten op te hangen (Bug-Scan Yellow of Bug-Scan Blue).

ABS-System
Gelukkig is er ook een effectieve bestrijder voor handen: roofmijt Amblyseius cucumeris. “Gelijk na het binnenkomen van de planten kan gestart worden met ABS-System (Amblyseius-Breeding-System)”, vertelt Eline Braet, Crop Specialist berries bij Biobest Group. “Deze kweekzakjes met roofmijten en voeding laten de nuttigen gedoseerd los in het gewas.” Eventuele trips die zijn meegekomen van het trayveld of de plantenkweker worden op die manier snel opgeruimd.

Kweekzakjes voor langdurige werking
Doordat de roofmijten zich in de kweekzakjes vermeerderen, lopen er tot 6 weken mijten uit. Eline adviseert 1 zakje ABS-System per 1 of 2 m, afhankelijk van de plaagdruk. “Amblyseius cucumeris presteert prima bij lagere temperaturen. Deze predator eet echter alleen de tripslarven, dus het eerste stadium. Daarom moet het ophangen op tijd gebeuren.”

Amblyseius-System bijstrooien
Na ABS-System wordt de tripsbestrijding uitgebreid met Amblyseius-System. “Aanvankelijk adviseren wij wekelijkse introductie, maar de frequentie kan aangepast worden, afhankelijk van de plaagdruk”, vervolgt Eline. Verstrooien kan eenvoudig met de hand, maar er zijn ook telers die een verblazer of de Entomatic™ gebruiken. Deze onlangs door Biobest gelanceerde biologie-verspreider kan in verschillende rijen tegelijkertijd mijten uitzetten. Uiteraard is het goed om extra roofmijten te strooien op plekken in de serre of tunnel waar veel trips zit.

Orius-System
Later in het seizoen -als de temperaturen oplopen- adviseert Eline op te schalen met Orius-System. Deze roofwants pakt namelijk ook de volwassen trips aan. De mix is dan compleet.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie