Inflatie en energie ook items op Fruit Logistica

Inflatie en energie ook items op Fruit Logistica

Vandaag start de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn, hét internationale evenement voor de handel in groenten en fruit. De beurs, die tot en met vrijdag duurt, staat deels ook in het teken van de energiecrisis, zo laat de organisatie weten.

Het afgelopen jaar was geen gemakkelijk jaar voor de internationale verssector. Na twee jaar van pandemie heeft de Russische invasie van Oekraïne ook voor grote problemen gezorgd voor de economie. Met name de inflatie en de hoge prijzen voor energie en kunstmest raken de sector wereldwijd. Dat is ook terug te zien in het programma van Fruit Logistica: verschillende panels buigen zich over de ontwikkeling van de transportkosten en het veiligstellen van toeleveringsketens.

Het feit dat velen hun stand op de Fruit Logistica van dit jaar hebben uitgebreid, toont aan hoe belangrijk het is om een ​​internationale dialoog binnen de handel te hebben, vooral in tijden van crisis. Plus: de Fruit Logistica is internationaler dan ooit: meer dan 2.600 exposanten uit 92 landen zijn aanwezig op het beursterrein en ook inkopers en vakbezoekers uit 140 landen zijn geaccrediteerd voor het evenement.

Volgens Philippe Binard, algemeen directeur van Freshfel Europe, in het nieuwe Trend Report van Fruit Logistica, is de huidige situatie ongekend omdat een aantal crises elkaar overlappen. De markt zit midden in een opschudding. Nu de kosten van levensonderhoud sterker zijn gestegen dan in decennia, zijn consumenten niet bereid om geld uit te geven. Dat blijkt uit het European Statistics Handbook van Fruit Logistica. Geconfronteerd met moeilijke afzet, geven Europese groente- en fruitproducenten de enorme stijging van de productiekosten niet volledig door. De situatie wordt nog verergerd door het tekort aan vaardigheden, verstoorde toeleveringsketens en de energiecrisis.

In veel landen buiten Europa is de marktsituatie nog slechter. Volgens de online dienst Visual Capitalist rapporteerde vorig jaar 43 procent van de landen over de hele wereld een inflatie met dubbele cijfers. De hoogste percentages waren in Zimbabwe (269 procent), gevolgd door Soedan (103 procent), Turkije (89 procent), Argentinië (88 procent) en Sri Lanka (66 procent).

Ondanks alle crises ontwikkelt de verssector zich en ook de Fruit Logistica biedt tal van positieve perspectieven. Het ontwerpen van klimaatbestendige groenten en fruit is een van de onderwerpen, evenals het gebruik van kunstmatige intelligentie, de groeiende belangstelling voor gezonde voeding en het ontwikkelen van nieuwe markten.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie