Young Talent Award voor circulariteit

Young Talent Award voor circulariteit

De Marc Cornelissen Brightlands Award wordt uitgebreid met een Young Talent Award. In 2025 wordt deze voor het eerst uitgereikt aan een team eindexamenleerlingen van één van de 105 Nederlandse Technasium-scholen en is een oproep aan scholieren om mee te denken over vernieuwende oplossingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en digitalisering, dé thema’s van de vier Brightlands innovatiecampussen.

De Marc Cornelissen Brightlands Award is een eerbetoon aan de in 2015 verongelukte duurzaamheidspionier Marc Cornelissen. Na vijf succesvolle edities heeft de organisatie besloten middelbare schooljeugd bij het gedachtengoed van de award te betrekken. "We hebben in Stichting Technasium hiervoor de ideale partner gevonden", aldus Maurice Olivers namens de Stichting Marc Cornelissen Brightlands Award. "Technasium-scholen besteden veel aandacht aan techniek, onderzoeken en ontwerpen gericht op een gezonde en duurzame toekomst. Voor de ‘grote’ award melden zich vooral ondernemers met fantastische, revolutionaire projecten. Met technische oplossingen tegen de opwarming van de aarde, de terugdringing van de CO2-uitstoot, de stap naar een circulaire economie en het stoppen van het smelten van de poolkappen. Wij zijn ervan overtuigd dat scholieren, aangemoedigd door hun docenten, fantastische ideeën hebben voor hun eigen toekomst. Dat willen we graag stimuleren."

Meesterproef
Fabiènne Hendricks, bestuursvoorzitter van Stichting Technasium is enthousiast over de Young Talent Award. "Deze award sluit perfect aan bij onze doelstellingen: leerlingen in contact brengen met de praktijk. Voor het vak Onderzoek & Ontwerpen werken ze in teams aan hun Meesterproef, het examenproject waarin ze voor een bedrijf of organisatie een concreet vraagstuk uitwerken. Dat kan natuurlijk ook een idee zijn met de nadruk op circulariteit en duurzaamheid. Hoe gaaf is het dat de teams naast een beoordeling van de school ook nog eens een prijs kunnen winnen. Wij zijn ontzettend benieuwd naar alle teams die mee gaan doen!"

Vakjury
Stichting Marc Cornelissen Brightlands Award en Technasium hebben de Young Talent Award op 20 maart bekendgemaakt tijdens een schoolleidersbijeenkomst van alle technasiumscholen. Na de zomervakantie kunnen havo- en vwo-examenleerlingen met hun docenten besluiten of ze willen meedingen naar de award. Alleen inzendingen op het gebied van materialen, gezondheid, voeding, smart services en data/AI komen in aanmerking. Een vakjury maakt een selectie waarna zes teams de kans krijgen om hun idee te pitchen en te strijden om de Marc Cornelissen Brightlands Young Talent Award. Belangrijkste vragen die dag: Hoe gaat jullie idee de wereld helpen circulair te worden? En wat is vernieuwend aan jullie oplossing?

Netwerken
De Young Talent Award wordt uitgereikt op 17 april 2025, net vóór de eindexamenperiode en tien jaar na het overlijden van Marc Cornelissen. De leerlingen van het winnende team ontvangen één jaar collegegeld voor een hbo- of universitaire studie. "En ze krijgen toegang tot de netwerken van de Stichting Marc Cornelissen Brightlands Award", weet Fabienne Hendriks. "Dit is een geweldige kans om hun idee dan echt om te zetten in een concreet product en zo bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Technasium is trots op dit initiatief en verbindt zich hier graag aan. Bovendien is het goed voor onze eigen uitstraling. Bètatechnisch onderwijs kan niet genoeg aandacht krijgen."

Marc Cornelissen Brightlands Award
De Marc Cornelissen Brightlands Award is een initiatief van de gelijknamige stichting onder voorzitterschap van oud-gouverneur van de Provincie Limburg en Eerste Kamerlid Theo Bovens. De award wordt komend najaar voor de zesde keer uitgereikt. Aan de award is behalve een kunstwerk een geldbedrag verbonden van € 35.000, te besteden aan de volgende stap in de duurzaamheidsmissie van de winnaar. Voorzitter Theo Bovens is verguld met de toevoeging van de Young Talent Award. "Zeker. Het levensverhaal en de missie van Marc Cornelissen geven inspiratie om te werken aan een betere wereld en nooit op te geven. Deze award wil jongeren uitdagen om hun ideeën voor onze, en dus ook hun duurzame toekomst te ontwikkelen en te testen."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie