Computersimulatie leert om tomaten te telen

Computersimulatie leert om tomaten te telen

Een Digital Twin is een real-time computersimulatie van bijvoorbeeld een groeiend gewas. Daarmee kan een teler dus het effect van een teeltmaatregel doorrekenen, en later besluiten die maatregel al dan niet daadwerkelijk te nemen. Om zo’n Digital Twin te ontwikkelen zijn een aantal zaken nodig, zoals een goed rekenmodel én veel sensoren in de kas. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research heeft onlangs een onderzoekslocatie met tomaten in Bleiswijk volledig ingericht met sensoren.

In het project ‘Digital Twins voor decision support in tomatenteelt’ wordt gewerkt aan een 3D-simulatie van de kas en gewas. Om het computermodel te kunnen gebruiken voor beslissingsondersteuning, moet het eerst gevalideerd worden. Dat gebeurt met een groot aantal sensoren voor het meten van onder meer het klimaat, het plantgewicht, het gewicht van het substraat, de kopdikte, het suikergehalte in het blad, de verdamping en de temperatuur. Dit gebeurt onder andere met hyperspectrale en stereovision camera’s, en AI voor beeldverwerking.

De sensoren geven realtime de data door aan het computermodel. Zo wordt elke 5 minuten het gewicht van de planten gemeten. Daarvoor moeten de sensoren op een zo goed mogelijke manier in de kas worden geplaatst. Daarbij moet rekening gehouden worden met onder meer de snelheid van de verbinding (veel sensoren hebben 4G nodig voor het verzenden van data), mogelijke obstakels die de verbinding kunnen verstoren en veel serverruimte.

Inmiddels zijn alle sensoren geplaatst. Dat betekent dat de komende periode het computermodel gevuld kan worden met data van de teelt. Het voordeel hiervan is dat het model dan teeltbeslissingen kan ondersteunen die goed op de gewassituatie zijn afgestemd. In de proef wordt gewerkt met het tomatenras Marinice. WUR onderzoekt ook Digital Twins in de teelt van komkommer en chrysant.

Het project ‘Digital Twins voor decision support in tomatenteelt’ (projectleider Pieter de Visser) duurt in totaal drie jaar (tot 2024) en is een PPS met als financiers de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Glastuinbouw Nederland, Ridder, Sobolt en Fluence, OnePlanet en Stoffels Trading.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie