Miljoeneninvestering voor AI in glastuinbouw

Miljoeneninvestering voor AI in glastuinbouw

Source.ag, de vooraanstaande ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie (AI) voor glastuinders, heeft ruim 21 miljoen euro ($23mln.) in zijn Series A investeringsronde opgehaald, wat het totale financieringsbedrag van het bedrijf op bijna 33 miljoen euro brengt in iets minder dan twee jaar.

Source.ag lanceerde zijn eerste commerciële producten in de zomer van 2022 en zal de nieuwe investeringen gebruiken om twee nieuwe baanbrekende AI-producten te lanceren. De producten stimuleren veilige, betrouwbare en klimaatbestendige voedselproductie door glastuinders te ondersteunen met advies over de optimale manier om hun gewassen te telen. In het licht van de groeiende energie- en klimaatcrisis heeft het Nederlandse bedrijf, door samen te werken met ’s werelds grootste telers, in slechts 12 maanden tijd het aantal gebruikers van zijn producten vertienvoudigd. Nu de wereldwijde vraag naar glastuinbouw toeneemt, zal Source.ag telers over de hele wereld in staat stellen hun groei te versnellen en meerdere faciliteiten efficiënter aan te sturen.

Glastuinbouw is al jaren een bewezen oplossing voor duurzame, lokale en klimaatbestendige voedselproductie: het levert tot 15 keer hogere opbrengsten op zonder dat er agrarisch land nodig is en verbruikt tot 20 keer minder water ten opzichte van traditionele teelt. Vandaag komt 70% van het waterverbruik uit de landbouw en wordt 46% van het bewoonbare land van de aarde gebruikt voor voedselproductie. Met een bevolking die naar verwachting zal uitgroeien tot 9,7 miljard inwoners in 2050, moeten efficiënte landbouwmethoden wereldwijd worden opgeschaald om op een duurzame manier te voldoen aan de vraag naar gezonde voeding.

De Series A ronde wordt geleid door Astanor Ventures en omvat investeringen van Acre Venture Partners en verschillende vooraanstaande Nederlandse telers. Source.ag zal de nieuwe investeringen gebruiken om telers zo efficiënt mogelijk gewassen te laten verbouwen, gebruikmakend van zijn baanbrekende AI technologie.

Source.ag richt zich wereldwijd op de grootste verse groentesegmenten zoals tomaat en paprika, met de ambitie om uiteindelijk alle groente- en fruittelers te helpen. Na de succesvolle commerciële lancering en implementatie van het eerste product, Source Track, zal het bedrijf in 2023 twee nieuwe producten lanceren. Source Cultivate en Source Control stellen telers in staat volledige seizoenen van gewasgroei te simuleren, afgestemd op specifieke genetica van de verschillende gewas variëteiten, waardoor hun gewassen zo goed mogelijk geteeld kunnen worden. De nieuwe financiering zal Source.ag ook helpen zijn AI uit te breiden zodat nog meer soorten gewassen en landbouwmethoden kunnen worden ondersteund.

Arnout Dijkhuizen, Investment Principal bij Astanor Ventures: ‘’We zijn erg blij dat we onze steun aan Source.ag kunnen voortzetten. We zijn oprecht onder de indruk van de missie en prestaties van het team sinds onze Seed-investering vorig jaar. Door zich echt te concentreren op waar technologie de natuur ontmoet, is Source.ag erin geslaagd om te doen waarvan veel mensen zeiden dat het onmogelijk was: standaardisatie, gegevensverzameling en fenotypering van planten realiseren met behulp van AI-modellen die de plantenbiologie kunnen stimuleren en helpen om fotosynthese te optimaliseren. En nog belangrijker, ze helpen telers over de hele wereld hun faciliteiten efficiënter te runnen, waardoor de glastuinbouw wereldwijd toegankelijk en schaalbaar wordt, en de toegang tot groenten en fruit wordt gedemocratiseerd.’’

"Ik ben enorm onder de indruk van de expertise en het vakmanschap van de telers waar we mee werken,’’ aldus Rien Kamman, CEO en mede-oprichter van Source.ag. ‘’Het zijn echte "plantmeesters" die ervoor zorgen dat er gezonde groenten en fruit op ons bord liggen door op een zeer effectieve manier, smaakvolle verse producten te telen. Om de groeiende bevolking van onze planeet op een duurzame, efficiënte en gezonde manier te voeden, moeten we echter meer doen en de kracht van kunstmatige intelligentie in de handen van telers over de hele wereld leggen. Onze technologie biedt telers realtime advies op maat over hoe ze hun gewassen optimaal kunnen telen, en we ondersteunen hen bij het runnen van een succesvolle teelt. We zijn er trots op dat we de steun van Astanor Ventures, Acre Ventures Partners en toonaangevende Nederlandse telers hebben in onze missie om telers wereldwijd te ondersteunen. Met deze financiering zullen we meer baanbrekende producten introduceren, zodat nog meer telers gezonde voedselproductie kunnen opschalen en zo meer mensen op een duurzame manier kunnen voeden.''

Lucas Mann, mede-oprichter en managing partner bij Acre Venture Partners: “Glastuinbouw is een van de belangrijkste antwoorden op klimaatbestendige productie van verse groenten en fruit. Source.ag heeft een ongelooflijk team en technologie waarvan al bewezen is dat het een oplossing is om telers te helpen bij het oplossen van uitdagingen in onze wereldwijde voedselvoorziening. Intensieve en steeds verder groeiende samenwerkingen met toptelers over de hele wereld tonen aan hoe impactvol hun technologie is en hoe snel deze wordt omarmd en toegepast."

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meest gelezen