Biologisch Actieplan & EKO: 1 + 1 = 3

Biologisch Actieplan & EKO: 1 + 1 = 3

Het Nederlandse Biologisch Actieplan en het EKO-keurmerk kunnen veel voor elkaar betekenen. Het doel van het Actieplan is verhoging van het biologisch landbouwareaal in Nederland. EKO staat voor biologische productie van topkwaliteit uit Nederland. EKO is per definitie Nederlandse teelt. EKO zorgt er dus gegarandeerd voor dat extra afzet en promotie met biologisch in de verkoopkanalen, ook daadwerkelijk leidt tot meer biologische teelt in Nederland.

EKO kan de overheids- en sectordoelen waarmaken:
De gelijkstelling van EKO aan topkwaliteit biologisch in Nederland opent de weg naar het gezamenlijk realiseren van enkele doelen, die zowel de sector, als de overheid heeft:

1. 15% biologische landbouw IN NEDERLAND in 2030
Dankzij de koppeling EKO = NL, kan dit doel nu gezamenlijk invulling gegeven worden.

2. Doorontwikkeling van biologische landbouw in Nederland
Dankzij het feit dat EKO al een Topkeurmerk is met onderscheidende bovenwettelijke normen is deze doorontwikkeling meteen geborgd.

3. Een gezond verdienmodel voor de biologische boer in Nederland
Alleen de koppeling van groei van de biologische markt in Nederland met groei van het biologisch areaal in Nederland borgt dat de Nederlandse biologische boeren ook voldoende kunnen verdienen om de extra kwaliteit te leveren.

4. Horeca als extra motor voor biologische groei
Dagelijks eten miljoenen mensen in een bedrijfskantine. Door minimaal 25 tot maximaal 100% van de ingrediënten biologisch in te kopen, kan de biologisch markt versneld groeien. Met de Horeca EKO certificering brons-zilver-goud kan dit doel dit direct operationeel gemaakt worden.

Daarom is EKO nu bij uitstek geschikt om de gemeenschappelijke doelen waar te maken. Dat vraagt wel om zo collectief mogelijke omarming van het EKO-keurmerk door alle deelketens.
Dit is een speerpunt van het EKO-bestuur in 2023, want groei van het Nederlandse biologisch areaal kan alleen in goede ketensamenwerking.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie