'Vertrouwen in de kracht van de sector'

'Vertrouwen in de kracht van de sector'

Nederland heeft een nieuwe Tweede Kamer. Nu nog een nieuw kabinet. Maar wat gaat dat betekenen voor de energietransitie en de beschikbaarheid van arbeidsmigranten? En ook de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni kunnen grote invloed hebben op belangrijke thema’s, zoals gewasbescherming, water en energie. Daarmee lijkt 2024 spannend te worden, verwachten voorzitter Adri Bom-Lemstra en directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland. “Toch hebben wij het volste vertrouwen in de kracht van de glastuinbouw. We willen als sector graag samenwerken met de politiek en maatschappelijke organisaties om de uitdagingen aan te gaan. En dat kunnen wij!.”

Wat verwacht Glastuinbouw Nederland van 2024?
Bom-Lemstra: “Het zal een bijzonder jaar worden. Wat gaan de gesprekken tussen PVV, NSC, BBB en VVD opleveren? Wat wordt de uitslag van de Europese verkiezingen in juni? Beide zijn van invloed op de randvoorwaarden waarbinnen de glastuinbouw kan opereren. Toch heb ik het volste vertrouwen in de kracht van de sector. In de tweeënhalf jaar dat ik voorzitter ben van Glastuinbouw Nederland, heb ik gemerkt dat de glastuinbouw sterk en innovatief is. Telers kunnen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, vergroening van de gewasbescherming en verbetering van de waterkwaliteit. Ze willen daarbij graag samenwerken met overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere brancheverenigingen. Daarom ben ik blij dat we eind vorig jaar met andere brancheorganisaties de handen ineen hebben geslagen om richting politiek en beleidsbeslissers samen op te gaan trekken. Dat is een grote stap vooruit!”

Wat zou een kabinet met PVV, NSC, BBB en VVD betekenen voor de verduurzaming van de glastuinbouw?
Bom-Lemstra: “Zo’n kabinet zal, verwacht ik, doorgaan met de energietransitie. De vraag is met hoeveel financiële middelen en met welke randvoorwaarden men zal komen. Vooral de PVV staat immers kritisch tegenover klimaatbeleid. Wij als sector gaan echter gewoon door op de ingeslagen weg van de energietransitie omdat we in 2040 klimaatneutraal willen zijn.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie