Hans Ligtenberg: Keuzestress

Hans Ligtenberg: Keuzestress

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Hoort de politiek eigenlijk wel thuis in deze column? Volgens mij wel, want de politiek heeft invloed op allerlei aspecten van het leven en zeker ook op onze business. Veel mensen staan nu voor de keuze van wie gaan we nu kiezen, zonder eigenlijk echt veel kennis te hebben van de partijprogramma’s. Nu zijn dat vaak ook onleesbare documenten, waarvan men hoopt dat niemand er ooit nog een keer inkijkt. 

Joris Luyendijk, auteur van o.a. het boek 'De 7 vinkjes', ergerde zich dan ook zeer aan de verkiezingsdebatten. Volgens hem staat de kunst van het debatteren geheel los van de kunst van het besturen van een land. Maar we kiezen vaak iemand omdat ze er zo leuk uitziet, een vlotte babbel heeft of omdat hij/zij zo betrouwbaar lijkt. Ik ben het van harte met hem eens dat het besturen van een land van een geheel andere orde is. Als ik kijk naar Nederland dan zie ik een land waar het best aardig geregeld is. Natuurlijk het kan op vele fronten beter. Maar als je mensen vraagt in welk land het dan echt veel beter is, blijft het vaak angstvallig stil.

Maar kijk nu eens verder dan je neus lang is. Circa de helft van de Nederlandse bedrijven heeft buitenlandse eigenaren en deze maken veelal deel uit van hele grote internationale, complexe inkoop, productie en verkoopsystemen. Conclusie is dat de winst dus veelal naar buitenlandse aandeelhouders gaat en die systemen een enorme marktmacht hebben. Tegenover deze grote machtsblokken sta je dan als politiek. De invloed van bijvoorbeeld de EU, het grootste economisch machtsblok op deze  aarde, op de grote big tech jongens en de social media lijkt bijvoorbeeld zeer beperkt. Grote economisch machtsblokken zijn de sluipmoordenaars van onze democratische samenleving maar hun aandeelhouders worden steeds rijker en verschijnen  steeds vaker in de Quote 500 (en dat zijn niet eens de rijksten ter wereld)!

Nu leven wij op een aarde waar alles wat wij van Moeder Aarde krijgen, eindig is. Wij leven nu al op de pof en de huidige generatie verbruikt nu reeds de grondstoffen en opbrengsten die eigenlijk van onze (klein)kinderen zijn. Als je mensen diep in de ogen kijkt dan realiseert men zich zeer dat het eigenlijk anders moet. Wij moeten deze systemen dus veranderen en ons aanpassen aan de mogelijkheden die Moeder Aarde ons biedt!

Als je nu zoveel belangen hebt bij de huidige systemen, dan wil je eigenlijk helemaal niet veranderen. Dan moet alles blijven zoals het is, want anders komt mijn financiële positie en mijn systeem in gevaar. Tja, en als politicus moet je dus dit soort processen besturen en managen, een 'hell of a job'. En dit vereist iets meer inzet, visie en lange termijn denkvermogen dan een leuk snoetje, een vlotte babbel of een betrouwbaar uiterlijk.

Aan u de keuze deze week. Kiest u voor uzelf of voor de toekomst?

Veel wijsheid gewenst!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie