Eric Flinterman: Investeren in personeelsstrategie

Eric Flinterman: Investeren in personeelsstrategie

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Er is nog veel te winnen met het ontwikkelen en uitbouwen van een volledige personeelsstrategie. Ik ben zelf van mening dat het thema personeel een nog grotere uitdaging oplevert dan de energietransitie. Het gaat immers om mensen in een sterk veranderende dynamiek.

Sterk veranderende dynamiek
Door vergrijzing neemt het aantal werkenden af. Aankomend talent heeft veel keuze in banen in de nieuwe economie, zoals de energietransitie en ict. Minder uren werken is de trend. Jongere werknemers willen niet meer dag en nacht werken en zo hun kinderen niet zien opgroeien.

Nieuwe medewerkers willen ook weten wat een baan hun te bieden heeft: what’s in it for me? Biedt het werk voldoende groeipotentieel voor mij, kan ik impact maken, is de balans werk/privé goed?

De markt en de maatschappij dicteren wat u moet doen. Een goede personeelsstrategie is geen luxe meer om uw personeel tevreden te houden, maar noodzakelijk om uw klanten te kunnen blijven bedienen.

Een goede personeelsstrategie voor de lange termijn
Een goede personeelsstrategie bestaat uit veel aspecten, zoals:
-    Wat voor organisatie heeft uw bedrijf de komende jaren nodig?
-    Welke talenten en vaardigheden zijn nodig?
-    Welk leiderschap wordt er van mij gevraagd?

Door deze vragen te beantwoorden, maakt u inzichtelijk wat er nodig is en kunt u daar invulling aan geven. Als bijvoorbeeld blijkt dat uw organisatie meer moet innoveren, kan dat professioneel gemanaged worden. Zijn er andere vaardigheden nodig, dan kan daarop getraind worden. Bijvoorbeeld door te sturen op het nemen van meer eigen verantwoordelijkheid, zodat iedere medewerker ernaar streeft om zichzelf en de organisatie continu te verbeteren.

De laatste jaren zie ik ook veel acties om medewerkers en organisaties weerbaarder en flexibeler te maken. Een bedrijf kan immers op het oog strak en ogenschijnlijk goed georganiseerd zijn, bij een plotselinge verandering van een externe factor kan blijken dat het niet flexibel en weerbaar genoeg is.

Gelukkig is er veel expertise op het gebied van het ontwikkelen van een goede personeelsstrategie. Daar wordt in de praktijk dan ook veel gebruik van gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat investeren in uzelf, uw team en organisatie de beste investering is die u op dit moment kunt doen. Waarom? Ik zie in de praktijk de verschillen tussen bedrijven op dit vlak steeds groter worden.

Bron: Eric Flinterman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie